Slecht weer houdt scholieren niet tegen

Ondanks het slechte weer was de Junior Challenge vrijdagmorgen een enorm succes. Er werd dan wel niet gefietst, het risico op onderkoeling of valpartijen werd te groot geacht, maar wel 380 meter gezwommen en 4.2 kilometer hardgelopen. En dat terwijl de regen soms met bakken uit de hemel kwam, er flinke stroming in het Weerwater stond en ook het loopparcours allesbehalve windvrij was.

Om 11.00 uur precies doken de eersten van in totaal ruim 750 scholieren het Weerwater in voor hun zwemonderdeel. Sommigen lachend en joelend, anderen uiterst serieus en fanatiek. Een aantal scholieren mikte overduidelijk op een snelle tijd, terwijl anderen voor het eerst meededen aan een triatlon en dus echt voor het plezier kwamen.

Snelle tijden werden er uiteindelijk zeker neergezet. In de categorie 16+ werd de wedstrijd bijvoorbeeld gewonnen door Nieuw-Zeelander Daniel Whitburn. Een opvallende naam in het deelnemersveld, aangezien je een Nieuw-Zeelander wellicht niet direct verwacht bij een scholierentriatlon in Almere. Maar Whitburn is in voorbereiding op het WK triatlon dat volgend weekend in Rotterdam plaatsvindt en vond de Junior Challenge daarom een mooie wedstrijd om zich daar nog even extra op voor te bereiden. Uiteindelijk deed hij slechts 21.33 over de wedstrijd. Tweede in deze categorie werd Ian Pennekamp (21.52) en derde Jelle van lanen (22.51).

Bij de dames 16+ werd de wedstrijd gewonnen door een Almeerse. Silke de Wolde toonde zich de sterkste en kwam na 23.31 over de finish. Marit van den Berg werd uiteindelijk tweede in een tijd van 24.44. Als derde over de finish kwam de Almeerse Romy Spoelder in een tijd van 25.14.

Bij de dames tot 16 jaar was er een volledig Almeers podium. Na 23.08 kwam Dirkje Lebouille over de finish. Zij won de wedstrijd met overmacht, want een kleine minuut later en in een tijd van 24.03, werd Tamar Veltman tweede. Weer een kleine minuut later kwam Selina Franken over de finish. Zij werd derde in een tijd van 24.54.

Bij de mannen tot 16 jaar, was het een spannende strijd om het goud. De eerste twee atleten kwamen namelijk slechts twee seconden na elkaar binnen. Uiteindelijk ging het goud naar Niels van Lanen. Hij deed 22.37 over de 380 meter zwemmen en 4.2 kilometer hardlopen. Tobias Martinot werd tweede in een tijd van 22.39. Almeerder Joost Friderichs moest iets meer op deze twee concurrenten toegeven. Hij werd derde in een tijd van 23.05.